Oikea allokaatio ja salkun tasapainotus

Viime vuonna Seligsonilla aloittamani rahastosalkku koostuu neljästä rahastosta.

Rahastosalkun sisältö:

Suunnitelmani on tasapainottaa salkku puolen vuoden välein; vuoden vaihteessa ja kesälomalla. Viime vuonna painoarvoissa suurin muutos oli Suomi Indeksirahaston arvon kohoaminen 73 prosenttiin. Palauttaakseni tavoitearvot ostan muita rahastoja sen verran, että rahastojen alkuperäiset painoarvot palautuvat. Ostan siis suhteellisesti edullisempia rahastoja.  

Rahastosijoittamista aloittaessani minulle tärkeintä oli saada homma alkuun. Hieman analyyttisemmin tarkasteltuna näyttää siltä, että Suomen painoarvo on aivan liian suuri. Toisaalta tätä ennen kaikki sijoitukseni ovat olleet täysin Suomessa, joten kehitystä on havaittavissa. 

Salkun tasapainotuksen jälkeen päätin muuttaa salkun allokaatiota ja sen kokoonpanoa. Hajautus on liian pientä ja kuten todettua, Suomella on aivan liian suuri painoarvo. Olen pohjimmiltani Suomifani, mutta loogisesti ajatellen uskon, että järkevintä olisi pitää yhtä suuri osuus kaikissa rahastoissa. Uusi salkku on näiden kahden kompromissi. 

Tavoitesalkku tulevaisuudessa:
Haluan välttää myymistä mahdollisimman paljon, mutta Suomi Indeksirahastosta joudun myymään siivun, että saan rahaston tasapainotettua uuteen tavoite allokaatioon. Taitaakin olla ensimmäinen kerta, kun myyn voitolla jotain! Yritän saavuttaa uuden tavoitesalkun maaliskuun aikana. Normaalisti hoidan kuukausitalletukset automaattisesti, mutta nyt joudun siirtämään talletuksia, kunnes saan uuden salkun muodostettua. 

Salkun rahastojen lisäksi kuukausittaisista rahastotalletuksista menee 2,5 % korkorahastoon, jota käytän salkun tasapainottamiseen. Oletan korkorahaston tuoton olevan pitkällä aikavälillä minimaalinen muihin rahastoihin verrattuna, joten en laske sitä ollenkaan mukaan salkkuun. Yritän tällä välttää tilanteen, että joutuisin aina vain sijoittamaan korkorahastoon suuremman ja suuremman summan ilman odotusta suuremmista tuotoista.

Nyt ei sitten tarvitse odottaa kuin yhdeksän vuotta, jotta saan tietää onko allokaatio järkevä.

Tunnisteet: